Antyoksydacyjna moc w sałatce z brokułów!

Kolorowa sałatka z brokułów

Na lunch lub kolację proponuję pyszną kolorową i niezwykle zdrową sałatkę z brokułów z rodzynkami, czerwoną cebulką i ziarnami słonecznika. Brokuły wychwalałam już nie raz. Można je określić mianem najzdrowszego warzywa świata! Zawierają niezwykle silny antyoksydant – sulforafan, skuteczną broń do walki z wolnymi rodnikami. Do tego witamina C, kwas foliowy, beta-karoten, potas, wapń i żelazo. Jeżeli jeszcze nie zaczęliście swojej przygody ze zdrowym odżywianiem, to namawiam gorąco – nie zwlekajcie, nie szukajcie wymówek! Nie potrzeba wiele czasu, wystarczy dobrze się zorganizować 🙂 Przekonajcie się, bo naprawdę warto! W razie czego, służę pomocą, jestem do Waszej dyspozycji, piszcie!
Tymczasem udanego weekendu!

Podaję przepis na 1 porcję:
– 1/2 brokuła
– 1/4 czerwonej cebulki drobno pokrojonej
– pestki z 1/4 granatu
– 2 łyżki rodzynek
– 1 łyżka ziarenek słonecznika uprażonych na suchej patelni
– 1/2 małego pojemniczka jogurtu naturalnego (75g)
– 1 łyżeczka musztardy
– szczypta pieprzu

Różyczki brokuła pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do osolonego wrzątku na 3-4 minuty. Przełóż do miski i poczekaj aż ostygną. Przygotuj pozostałe składniki i dodaj je do miski z różyczkami. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem z jogurtu i musztardy, przypraw pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *