Brokuły na pieczywie? :) Czemu nie!

SONY DSC

Kochani, dziś u mnie lunch na szybko, bo jestem w ciągłym niedoczasie! Biegnę! 🙂 Polecam banalnie prostą pastę na kanapki, która z jajkiem ugotowanym na twardo smakuje wyśmienicie, a jest bardzo bogata w składniki odżywcze! W składzie para, bez której nie obędzie się żadna lista SUPER-ŻYWNOŚCI!

Przepis na 2 porcje:
4 różyczki brokuła
1/2 awokado
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Różyczki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone miksujemy z obraną połówką awokado, dodajemy musztardę, szczyptę soli i pieprzu i gotowe 🙂

Obecność musztardy w paście nie jest przypadkowa. Tworzy z brokułami wyjątkowo zgrany duet. Gorczyca w niej zawarta aktywuje enzym niezbędny do syntezy sulforafanu – bardzo silnego przeciwutleniacza, którego brokuły są cudownym źródłem, a który tracimy podczas gotowania (jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury). Przy okazji musztarda zaostrza smak i pasuje do tej pasty idealnie 🙂
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *