Budyń jaglany z karmelizowaną pomarańczą i syropem cynamonowym

Budyń jaglany

Jedzenie to dla mnie ogromna przyjemność. Codzienna, nieskomplikowana. Uwielbiam je na wszystkich płaszczyznach – smakowania, delektowania, próbowania, tworzenia, dzielenia, obserwowania jak smakuje innym, zarażania miłością do tego zdrowego. To wielka frajda 🙂

Odżywianie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest holistyczne. Jesteśmy całością, jednością psychofizyczną. Psyche i soma tworzą nierozerwalną więź. Tak jak stan psychiczny, poprzez układ nerwowy i hormonalny, oddziałuje na nasze ciało na poziomie komórkowym, tak samo działa to w drugą stronę (swoją drogą psychoneuroimmunologia to wyjątkowo fascynująca dziedzina nauki!). Stan naszego ciała wpływa bezpośrednio na stan naszego umysłu. Od jakości paliwa energetycznego (ilość i proporcje poszczególnych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego; stan mikroflory jelitowej; substancje psychoaktywne i antyżywieniowe) zależy nie tylko nasze zdrowie na poziomie fizycznym, ale i psychicznym. Powodów dla których warto budować swoją świadomość żywieniową jest naprawdę wiele. Gorąco do tego zachęcam!

Dziś mam dla Was prosty przepis na budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem karmelizowanej pomarańczy i syropu cynamonowego. Pyszne „lekarstwo” na przeziębienie dla dzieci i dorosłych! 🙂

Przepis na 1 porcję:
4 czubate łyżki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli i mielonych ziaren wanilii
1/2 szklanki mleka (polecam owsiane/ryżowe)
1 pomarańcza
1 łyżeczka oleju kokosowego
3-4 łyżeczki miodu/syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka migdałów w płatkach.
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnuszka, podprażamy, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli i wanilii i gotujemy ok. 20 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Obieramy i kroimy pomarańczę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy z 1-2 łyżeczkami syropu klonowego/miodu, dodajemy kawałki pomarańczy i karmelizujemy. Podprażamy płatki migdałów. Mieszamy 2 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego z cynamonem. Ugotowaną kaszę miksujemy i przekładamy do miseczki. Dodadajemy pomarańczę, polewamy syropem i posypujemy migdałami. Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Ana says:

    Ten deser gości na stałe już w moim domu – jest pp prostu pyyyyyszny!

    • Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę, że tak smakuje i dziękuję za komentarz! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *