Chłodnik malinowy z młodych buraczków z sosem bazyliowo-limonkowym

SONY DSC

Kochani, mam dla Was propozycję na dzisiejszy upał idealną – chłodnik kokosowo-malinowy z młodych buraczków z sosem bazyliowo-limonkowym 🙂 Jest prosty, pyszny i bardzo pożywny! Polecam serdecznie na lekki lunch lub kolację 🙂 Dajcie znać, czy pomysł przypadł Wam do gustu!

Przepis na 2 porcje:
3 młode buraczki
250g świeżych malin
1 dojrzałe awokado
1 szklanka mleka kokosowo-ryżowego
sok z 2 limonek
pęczek świeżej bazylii
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, maliny płuczemy na sitku. Do kielicha blendera wrzucamy buraczki, maliny, 3/4 awokado, wlewamy mleko i dodajemy 1 łyżkę soku z limonki. Miksujemy. Przelewamy do miseczek i chłodzimy w lodówce. Bazylię miksujemy z ćwiartką awokado, wiórkami kokosowymi, pozostałym sokiem z limonki i oliwą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do chłodnika tuż przed podaniem. Nakładamy łyżeczką i robimy zygzaki wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *