Ciasteczka owsiane z migdałami

Kochani, dziś mam dla Was przepis na ciasteczka owsiane z migdałami, skórką z pomarańczy i czekoladą. Pyszne, proste i zdrowe. Można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia! 😉 W sam raz na weekend jak i do pracy lub szkoły. Cudownie odżywcza przekąska, kojąca nerwy i wspierająca pracę mózgu. Polecam także „dla urody”! 😉 Witamina E przedłuża młodość 🙂

Przepis na 14 ciasteczek:
100g płatków owsianych
40g migdałów
25g gorzkiej czekolady (min.70%)
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka 100% kakao
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
2 małe dojrzałe banany (lub 1 większy)
4 łyżki syropu klonowego.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. C. Wszystkie suche składniki umieszczamy w naczyniu malaksera i rozdrabniamy (tak by płatki i migdały nie były zmielone na mąkę, a pozostały w małych kawałkach). Banany wrzucamy do miski, rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy rozdrobnione płatki z migdałami i czekoladą, skórkę z pomarańczy i syrop. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy łyżką lub palcami, formujemy okrągłe ciasteczka, lekko spłaszczamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na środkowej półce 15 minut bez termoobiegu, następnie zmniejszamy temp. do 160st., przełączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut. Gotowe!
Smacznego i miłego weekendu!

Komentarze: 2

  1. Beata says:

    Przepyszne ciasteczka, polecam!

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Cieszę się, że smakują! 🙂 Pozdrawiam ciepło :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *