Ciasto marchewkowe kasztanowo-gryczane

SONY DSC

Kochani, dziś przepis na przepyszne ciasto marchewkowe 🙂 Jedno z moich ulubionych! Myślę, że Was nie zawiedzie 😉 Można je upiec w formie na muffiny i zabrać ze sobą do pracy. Do kawy, na przekąskę idealne! Polecam gorąco 🙂

Przepis na formę 20×20:
2 marchewki (obrane i starte na tarce o małych oczkach)
120g mąki gryczanej pełnoziarnistej
80g mąki kasztanowej (można zamienić na inną, choć ta ma cudowny lekko orzechowy smak)
40g wiórków kokosowych (+do posypania)
130g cukru kokosowego (może być trzcinowy)
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150ml naparu z siemienia lnianego (1 czubatą łyżkę siemienia zalewamy 150ml gorącej wody, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia)
7 łyżek oleju kokosowego (może być inny, łagodny w smaku).
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. W jednej misce ucieramy cukier z naparem z siemienia, dodajemy olej i skórkę z pomarańczy. Mąki mieszamy z wiórkami, przyprawami, solą, proszkiem i sodą i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy. Natłuszczoną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *