Cukinia z kaszą i karmelizowaną młodą marchewką

faszerowana cukinia

Czy może być lepszy moment na poprawę sposobu odżywiania niż ten właśnie? 🙂 Pogoda nas absolutnie rozpieszcza! Słońce stymuluje układ nerwowy i immunologiczny, poprawia nastrój i dodaje energii. Wokół soczysta zieleń i kwiaty we wszystkich kolorach tęczy. Na targowiskach stoły uginają się od pysznych, soczystych, słodkich warzyw i owoców. Słodycze nie są tak potrzebne jak zimą 😉 Powiem więcej – są całkowicie zbędne! Na deser natura przygotowała dla nas truskawki, maliny, brzoskwinie, czy arbuzy. Dla mnie nawet sałata jest słodka 🙂 Kochani, lato czeka!

Dziś mam dla Was propozycję, która o każdej porze dnia doda Wam skrzydeł, zarówno w domu jak i w pracy 🙂 Lunch, obiad, kolacja – bez znaczenia! I na ciepło i na zimno smakuje wyśmienicie 🙂 To cudowne paliwo energetyczne, poprawiające nastrój, pełne cennych składników odżywczych, podkręcające metabolizm, po którym poczujecie się lekko i przyjemnie! Można zjeść wszystko łącznie z naczyniem 😉 Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Przepis na 1 porcję:
2 okrągłe cukinie
80g suchej kaszy bulgur
3-4 młode marchewki
1/2 czerwonej cebuli
1 mała papryczka chili
świeża kolendra
2 łyżeczki rodzynek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka klarowanego masła
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu.
Marchewki obieramy i kroimy w ćwiartki a później po skosie na duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, chili siekamy. Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy „kapelusiki” i wydrążamy miąższ łyżką (można od razu zjeść – to praktycznie sama woda ;)). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-12 minut. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy marchewkę i podsmażamy. Dodajemy cebulę, szklimy, wrzucamy chili, oprószamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy. Dodajemy ocet, czekamy aż odparuje, następnie rozprowadzamy miód. Odcedzamy kaszę i wrzucamy na patelnię, mieszamy i chwilkę podsmażamy, dodajemy część kolendry. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Dno cukinii oprószamy solą i skrapiamy oliwą, wkładamy po łyżeczce rodzynek i nakładamy farsz. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Na koniec posypujemy świeżym chili i dekorujemy kolendrą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *