Czai Latte i kawowe ciasteczka owsiane z pistacjami i wanilią

SONY DSCDziś coś dla miłośników kawy! Zaczynam tydzień od, nieskromnie powiem, boskich (przy okazji bardzo wartościowych i wegańskich) ciasteczek z pistacjami i wanilią 🙂 W sam raz na podwieczorek lub II śniadanie w pracy 🙂 Do zrobienia w 5 minut+15 minut pieczenia! Zapraszam także na ajurwedyjską rozgrzewającą Czai Latte. Nie dość, że pyszna, to jeszcze wykazuje właściwości przeciwzapalne!

Przepis na 10 ciasteczek:
1 szklanka mąki owsianej
8 szt. daktyli (świeżych lub wcześniej namoczonych)
3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
2 łyżki posiekanych pistacji
1 łyżeczka mielonych ziaren kawy
1 łyżeczka mielonych ziaren wanilii.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Mąkę przesiewamy z kawą i wanilią, dodajemy pistacje. Z daktyli wyjmujemy pestki i zdejmujemy skórkę. W małej miseczce rozgniatamy daktyle i mieszamy je z olejem. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Otrzymujemy elastyczną kulę ciasta, z której odrywamy kawałki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (w łupinie ;)), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pieczemy 15 minut. Smacznego!

Przepis na Czai Latte:
1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane)
kawałek obranego korzenia imbiru
kawałek kory cynamonu
kilka goździków
szczypta kardamonu
1 gwiazdka anyżu
1 espresso.
Mleko wlewamy do rondelka, wrzucamy wszystkie przyprawy i delikatnie zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy espresso. Do kawy wlewamy przez sitko korzenne mleko i gotowe.

Do ciasteczek polecam mąkę owsianą „wysokobłonnikową”, świeże daktyle (do kupienia np. w Almie, kosztują 15zł za 600g, pierwsze pudełko dostałam na Gwiazdkę od pacjentki (bardzo dziękuję Pani Izo:)) i zakochałam się w nich po uszy!) i gotową mieloną wanilię Bourbon (bardzo wydajne opakowanie kosztuje 7-8zł):

SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *