Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Jedna z pacjentek przypomniała mi, że dziś Światowy Dzień Czekolady 🙂 Z tej okazji przygotowałam na szybko czekoladowy budyń jaglany. Taki deser nie tylko sprawia mi frajdę, poprawia nastrój, ale też czuję jak odżywia każdą komórkę mojego ciała dostarczając mnóstwa cennych składników odżywczych. Dba o układ nerwowy, wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza górne drogi oddechowe, pielęgnuje skórę, włosy i paznokcie!
Czego chcieć więcej? 🙂

Przepis na dwie porcje:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka „mleka” roślinnego
4 suszone daktyle
2 łyżki 100% kakao
szczypta cynamonu, wanilii i soli
2 łyżki uprażonych pistacji
2 łyżki ziaren granatu
1 kostka gorzkiej czekolady (min.70%)

Kaszę przepłukać i wsypać do rondelka. Dodać kakao, suszone daktyle, wlać mleko i przyprawić szczyptą cynamonu, wanilii i soli. Gotować 15-17 minut, następnie zmiksować na gładką masę. Dodać posiekaną lub startą czekoladę, orzechy i ziarenka granatu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *