Czekoladowy mus z polewą i pistacjami

SONY DSC

Ten tydzień rozpoczynam na słodko, pysznym czekoladowym musem z polewą i chrupiącymi pistacjami. Idealne drugie śniadanie lub podwieczorek 🙂 Warto zapakować do słoika i zabrać ze sobą do pracy! Z uwagi na wyjątkowe bogactwo odżywcze, ten deser polecam szczególnie przyszłym mamom i parom przygotowującym się do ciąży. Pocieszy i ukoi zszarpane nerwy po ciężkim dniu, „wyprasuje” pierwsze zmarszczki, zadba o układ krążenia. Jest wielofunkcyjny i wyjątkowo smaczny 🙂

Przepis na 1 porcję:
Mus:
1 dojrzałe awokado (bez skórki i pestki)
1 dojrzała gruszka (obrana, pokrojona)
4 śliwki węgierki (bez pestek)
4 daktyle (suszone namoczone lub świeże bez pestki)
2 suszone śliwki (namoczone)
1 łyżka 100% kakao
Polewa:
1 łyżka 100% kakao
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu daktylowego/z agawy/klonowego/miodu
Do podania:
1 łyżka posiekanych pistacji.
Wszystkie składniki na mus miksujemy aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Do garnuszka wsypujemy kakao, dodajemy olej i słodzidło. Delikatnie podgrzewamy i mieszamy. Mus przekładamy do pucharka lub słoika, polewamy czekoladowym sosem i posypujemy orzechami.
Tak proste, a jak pyszne! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *