Endorfiny w makaronie z brokułami

Makaron z Brokułami

Brokuły uwielbiam a przy okazji jest to jedno z najzdrowszych warzyw świata! Należą do rodziny roślin krzyżowych (obok kalafiora, kalarepy, brukselki, kapusty, jarmużu) i mają wiele niezwykle cennych i prozdrowotnych właściwości. Są doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy K, potasu, żelaza, a także związków wykazujących silne działanie przeciwnowotworowe – sulforafanu i glukozynolanów (nadmiar glukozynolanów może skutkować niedoborami jodu i zaburzeniami w pracy tarczycy, jednakże przy odpowiednio skomponowanej diecie nie ma się czego obawiać).

Dziś w wersji na ciepło – makaron, który wywołuje u mnie stan euforii – naprawdę pobudza wydzielanie endorfin!

Przepis na 1 porcję: 90g suchego makaronu typu muszelki (polecam z pszenicy Durum), 5-6 różyczek brokułów + łodyga, 2 fileciki anchois, 2 ząbki czosnku, 1/2-1 suszona lub świeża papryczka chili (według własnych preferencji dot. ostrości), 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, parmezan. Różyczki i anchois pokrój, czosnek i chili posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek i chili oraz pokroją drobno łodygę brokułów, a potem anchois. Duś ok 8-10 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron z godnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej al dente). 5 minut przed końcem gotowania wrzuć brokuły do garnka. Odcedź makaron i brokuły, wrzuć na patelnię i wymieszaj z sosem. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem. Bon Apetit! Ps. Przepis pochodzi z fantastycznej książki Jamiego Olivera „Lubię gotować”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *