Dorsz pod orzechowo-ziołową pierzynką

dorsz

Dorsz to moja ukochana obiadowa ryba. To delikatne mięso pełne jest niezbędnych składników odżywczych. Jest prawdziwą skarbnicą selenu (porcja 200g ryby pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement) i jodu, odgrywających szczególną rolę w prawidłowej przemianie materii. Selen chroni wątrobę przed uszkodzeniami, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne na poziomie komórkowym, jest także składnikiem peroksydazy glutationowej i reduktazy glutationu. Jod natomiast jest składnikiem hormonów tarczycy – tyrozyny i trijodotyroniny.
Dorsz to także świetne źródło pełnowartościowego białka, jak również witaminy B12 i witaminy D.

Polecam na piątkowy obiad dorsza pod pierzynką z orzechów włoskich, koperku i bazylii. Przepis jest bardzo prosty, a ryba w tym wydaniu smakuje wybornie!

Przepis na 2 porcje:
400g dorsza
2-3 łyżki orzechów włoskich
pęczek świeżego koperku
garstka świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st. Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy i wkładamy do niego dorsza. Do malaksera/blendera wrzucamy orzechy, chili, obrany czosnek, koperek, bazylię, dodajemy oliwę i sok z cytryny i miksujemy. Gotową mieszankę nakładamy na rybę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia przestawiamy piekarnik na funkcję grilla.
Do podania sałatka – 2 garści mieszanki sałat, 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika, szczypta świeżo mielonego pieprzu, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy z oliwek.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *