Duszone warzywa na jaglano-batatowym puree

SONY DSC

Ciało jest „narzędziem” pracy każdego z nas. Niezależnie od zawodu. Zdrowe i sprawne umożliwia realizację celów i marzeń, spełnianie się w każdej życiowej roli. Świadomy sposób odżywiania to wybór na całe życie, wynikający z troski i dbałości o własny organizm. Na to zawsze powinniśmy znaleźć czas, to jest jak „ostrzenie piły” podczas ścinania drzewa. Można się siłować godzinami i próbować ściąć drzewo tępym narzędziem. Można zatrzymać się na moment, naostrzyć piłę i dokończyć pracę w kilka minut (przy okazji polecam z całego serca książkę „7 nawyków skutecznego działania” S.R. Covey’a, z której pochodzi anegdota o pile). Zdrowe odżywianie to podstawowa higiena ciała. Lepiej zatrzymać się teraz, samemu, niż czekać aż organizm „upomni się” o swoje i zatrzyma nas w najmniej odpowiednim momencie. Zresztą na chorowanie nigdy nie ma „odpowiedniego” momentu. Nie chcę chorować. Chcę być zdrowa i sprawna do późnej starości. Wiem, że nie na wszystko w życiu mam wpływ, nie wszystkie choroby są zależne od trybu życia (choć zdecydowana większość tak!). Tylko po co myśleć o tym, na co wpływu nie mam. Działam na tych płaszczyznach, na których mam coś do zrobienia! Żyję zdrowo. I Was też do tego gorąco zachęcam!

Dziś mam dla Was pomysł na obiad, który cieszy wszystkie zmysły! Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do tego jest bogactwem niezbędnych do życia składników odżywczych! Czego chcieć więcej? 🙂

Przepis na 1 porcję:
1 czerwona papryka
3-4 pieczarki
1/2 czerwonej cebuli
szczypta wędzonej słodkiej papryki
świeże oregano
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
1 batat
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Myjemy, obieramy pieczarki, batata i cebulę, kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy paprykę i pieczarki. Przyprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem, podlewamy ewentualnie odrobiną wody, dodajemy oregano. W rondelku rozgrzewamy drugą łyżeczkę oleju, wsypujemy kaszę, prażymy chwilkę, dodajemy batata, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 18-20 minut. Odcedzamy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy gałkę muszkatołową, przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu i miksujemy na gładkie puree (można dodać 1/2 łyżeczki cukru kokosowego/trzcinowego/syropu z agawy/miodu). Gotowe puree nakładamy na talerz, a na nim układamy duszone warzywa. Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Justyna says:

    Bardzo mądry wpis. Niedawno dopiero zdałam sobie sprawę, że traktowanie siebie z miłością i szacunkiem, to również dbanie o odpowiednie odżywienie swojego ciała przez właściwą dietę.
    Duszone warzywa na jaglano-batatowym puree zrobiłam wczoraj na późny obiad i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowały. Na pewno włączę to danie na stałe do mojego menu. I dzieci chcę przekonać jak wrócą od dziadków.
    Niedawno odkryłam tę stronę i bardzo się cieszę, bo przekonuję się, że można odżywiać się zdrowo, smacznie i nie musi to być tak strasznie czasochłonne 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Brdzo dziękuję za komentarz Pani Justyno. Wiele dla mnie znaczy! Przygodę z blogowaniem zaczęłam dopiero w tym roku i bardzo się cieszę, że to co robię nie tylko sprawia mi przyjemność, ale jest też przydatne dla innych! To dla mnie nowe i bardzo fajne uczucie, że goszczę w kuchni osób, których nie dane mi poznać osobiście 🙂 Pozdrawiam ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *