Gryczane brownie

ciasto brownie bez glutenu

Jutro dzień wyjątkowy – podwójnie świąteczny – w związku z czym postanowiłam upiec na szybko proste, pełnoziarniste brownie 🙂 Cudownie smakuje, pachnie i pełne jest cennych składników odżywczych! Czego chcieć więcej 🙂 Podane na ciepło z lodami waniliowymi i truskawkami zadowoli każdego! Polecam gorąco.

Przepis na ciasto średnicy 22cm:
120g mąki gryczanej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki ryżowej (można pominąć lub dodać innej mąki)
1 łyżka surowego 100% kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (używam bio na skrobi kukurydzianej)
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g, min. 70%)
4-5 łyżek oleju kokosowego
3 jaja
70g cukru kokosowego (może być trzcinowy)
szczypta soli.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175st.C. Czekoladę łamiemy i razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy czekoladę z jajkami, mieszamy, następnie dodajemy mąkę. Łączymy wszystkie składniki i przekładamy ciasto na blachę (tortownicę). Pieczemy 25 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *