Indyk w aromatycznym sosie pieczarkowym

Indyk w aromatycznym sosie pieczarkowym

Przeczytałam dziś coś, co bardzo do mnie trafiło, „przemówiło”, więc muszę się tym z Wami podzielić. Temat dotyczy głównie młodych mam, ale nie tylko. Mimo, że nieustannie nad sobą pracuję, to nadal mam z tym problem – dojadam to, co moja córka zostawi na talerzu. Okazji ku temu mam całe mnóstwo, bo prawie zawsze coś na dziecięcym talerzu zostaje i mimo, że zdecydowanie jestem najedzona, niestety „opróżniam” talerz Tosi i nie czuję się z tym dobrze. „Jeżeli ktoś zostawił coś na swoim talerzu, to znaczy, że nie było mu to potrzebne. I TOBIE TEŻ NIE JEST.” „Nie wszystko co widzisz do jedzenia jest do zjedzenia”. Dziś resztek z Tosiowego talerza nie zjadłam, dobrze mi z tym i mam nadzieję, że jutro też tego nie zrobię! 🙂 Deklaruję, że będę nad sobą pracować w tym temacie! Nie będę dojadać ani po córce, ani po mężu, ani podjadać podczas gotowania! Czasami wystarczy uświadomić sobie jakiś problem, głośno o nim powiedzieć, by sobie z nim poradzić. Nie wstydźcie się mówić, że korzystacie z porad specjalistów – dietetyka, psychologa, psychoterapeuty, czy trenera fitness. Tym sposobem dodacie odwagi i motywacji innym, a też Wam będzie łatwiej wytrwać w swoich planach i postanowieniach.
Dziś propozycja dla miłośników mięsa 🙂 Indyk w bardzo aromatycznym sosie pieczarkowym. Można na niego śmiało zapraszać gości – bez wstydu! Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną.

Podaję przepis na 2 porcje:
250g mięsa z podudzi indyka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
świeża szałwia i tymianek (posiekane)
2 łyżeczki klarowanego masła
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 plasterki wędzonego boczku
1/2 cebuli
250g pieczarek
1/2 kieliszka białego wina
1/4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 10-12%tł.
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Mięso z podudzi indyka kroimy na średniej wielkości kawałki, smarujemy sokiem z cytryny z dodatkiem czosnku, świeżej szałwii i tymianku, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle. W rondelku przygotowujemy sos: podsmażamy wędzony boczek z cebulką, dodajemy pieczarki, podlewamy białym winem i bulionem, dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotowym sosem polewamy indyka i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Na koniec posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Pycha 🙂

Mięso dość rzadko gości w naszej kuchni, ale czasami zwyczajnie nachodzi nas na nie ochota 🙂 Jeżeli jadacie, lubicie, z czystym sumieniem polecam ten przepis 🙂 Smacznego!

Przeczytaj również...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *