Jaglane Banoffee :)

jaglane banoffee

Moja dzisiejsza propozycja znacznie lepiej smakuje niż wygląda 😉 Ten pyszny, obłędnie słodki, bezglutenowy deser to cudownie odżywcza energia dla naszego organizmu! Uwaga – po spożyciu poziom hormonu szczęścia we krwi (serotoniny) osiąga niebezpiecznie wysoki poziom! 🙂

Przepis na 1 porcję:
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
1/4 szklanki wrzątku
1/4 szklanki mleka owsianego/innego roślinnego/zwykłego
1 kostka gorzkiej czekolady (min. 75%)
2 łyżeczki masła orzechowego
szczypta wanilii
szczypta soli
1/2 banana
5 suszonych lub świeżych daktyli
2 łyżki wody.
Kaszę płuczemy, przelewamy wrzątkiem i zimną wodą. Wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy mleko, szczyptę soli i wanilii. Kawałek kostki czekolady ścieramy na tarce do dekoracji, a resztę wrzucamy do garnuszka z kaszą, dodajemy łyżeczkę masła orzechowego i gotujemy ok. 17 minut. Daktyle miksujemy z wodą i łyżeczką masła. Banana kroimy w plasterki. Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharka, smarujemy łyżką sosu daktylowego, układamy banana, dodajemy drugą łyżkę daktylowego karmelu i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Avatar Iwona says:

    Pyszne i proste w przygotowaniu 🙂

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *