Jak wesprzeć oczy jedzeniem

SONY DSC

Dziś przybliżę Wam temat jedzenia wspierającego oczy 🙂
Pewnie nie będzie dla Was zaskoczeniem, że jeżeli chcemy zadbać o oczy i cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata, nie może brakować w naszym codziennym menu różnorodnych warzyw i owoców. Wierzcie mi, że hasło „urozmaicona dieta”, to nie jest pusty slogan, tylko warunek niezbędny do zachowania zdrowia. Najważniejszym składnikiem odżywczym biorącym udział w procesach widzenia jest witamina A, znajdująca się we wszystkich pomarańczowych, czerwonych i zielonych roślinach i to one są najlepszym jej źródłem (karotenoidów, przekształcanych w aktywną formę witaminy A, nie da się przedawkować, nigdy nie stają się dla nas toksyczne).
Ważna jest również witamina E, kolejna antyoksydacyjna, stabilizująca witaminę A, chroniąca ją przed utlenieniem, którą znajdziemy w migdałach, orzechach, awokado, oleju lnianym i nasionach chia, a także w gruszkach, czy jarmużu.
Luteina i zeaksantyna, to związki z grupy karotenoidów (a dokładnie podgrupy o nazwie ksantofile), odpowiadające w świecie natury za kolor żółty, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, zapobiegają powstawaniu choroby oczu zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej, jak również chronią wzrok przed promieniowaniem UV. Znajdziemy je we wszystkich żółtych, pomarańczowych i zielonych warzywach. Ich źródłem jest papryka, awokado, jarmuż, szpinak, kukurydza, groszek, brokuły, a także żółtko jaj, ale w nim stężenie tych związków zależne jest od jakości paszy, którą karmione są kury.
Kolejnymi antyoksydantami niezwykle cennymi dla oczu są antocyjany, które znajdziemy we wszystkich owocach z rodziny jagodowych, takich jak jagody, borówki, truskawki, jeżyny, maliny, jak również innych owocach o ciemnym czerwono-fioletowym zabarwieniu – winogronach, czy owocach granatu.
Warto też zwrócić uwagę na cynk i witaminę C, której nie brakuje w wyżej wymienionych warzywach i owocach. Cynk natomiast znajdziemy zwłaszcza w jajach, pestkach dyni i owocach morza.
Podsumowując, jeżeli oczy potrzebują wsparcia, na naszych talerzach powinny często gościć:
*marchew, dynia, bataty, papryka, pomidory, kukurydza, morele, mango
*szpinak, jarmuż, brokuły, groszek, kapusta, sałata
*borówki, truskawki, jeżyny, maliny, jagody, owoc granatu
*awokado, migdały, pestki dyni, orzechy nerkowca
*jajka, owoce morza.

Przy okazji podaję przepis na pyszny koktajl marchewkowo-gruszkowy:
2 marchewki
1 gruszka
1/2 szklanki mleka owsianego
szczypta cynamonu i imbiru
1/2 łyżeczki oleju lnianego.
Marchewki i gruszkę obieramy i kroimy. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *