Jarmuż duszony w mleczku kokosowym z dynią i suszoną żurawiną

jarmuż z dynią

Po sobotnim obiedzie u rodziców czułam niedosyt 🙂 Zjadłam wielki talerz duszonego jarmużu z ryżem. Mało tego nie było, było za to tak smacznie, że miałam ochotę na więcej! Zainspirowana przepisem Mamy, zrobiłam dziś jarmuż duszony w mleczku kokosowym. Z uwagi na sezon i moją „pomarańczową” miłość – dodałam dynię, a dla dopełnienia smaku – suszoną żurawinę. Wyszło pysznie, dlatego z przyjemnością dzielę się z Wami tym pomysłem. To jedno z tych dań, które lepiej smakuje, niż wygląda! 🙂 Polecam serdecznie!

Przepis na 2 porcje:
300g świeżego surowego jarmużu
300g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 łyżki suszonej żurawiny
250ml gęstego mleczka kokosowego
sok z 1/2 limonki
3 łyżki sosu sojowego lub tamari
3 łyżki soku z pomarańczy
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2-3 obrane plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego
180-200g suchego ryżu Basmati
Sól.
Jarmuż kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, odcinamy twarde końce. Czosnek, chili i imbir siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy jarmuż, wlewamy mleczko kokosowe i dusimy 2 minuty pod przykryciem aż liście się trochę „skompresują” ;). Dodajemy dynię, żurawinę, wlewamy sos sojowy, sok z limonki i pomarańczy i dusimy pod przykryciem ok. 18 minut. Podlewamy ewentualnie odrobiną wody i doprawiamy do smaku solą. W międzyczasie wrzucamy ryż na osolony wrzątek i gotujemy ok. 12 minut. Odcedzony ryż nakładamy na talerz, na nim układamy duszone warzywa i polewamy obficie pysznym sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *