Jesienne warzywne leczo z dynią i pieczarkami

leczo2

Dzisiejsza propozycja jest typowo jesienna 🙂 Lekkostrawna, wybornie smakuje i ma mnóstwo wartości odżywczych. Można ją potraktować jako sos do makaronu, ryżu lub kaszy albo jako warzywne leczo.

Podaję przepis na 2 porcje:
1 mała cukinia
8 małych pieczarek
1 pomidor sparzony, bez skórki i pestek
3 kawałki suszonych pomidorów
200g obranej, pozbawionej gniazda nasiennego dyni
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka mascarpone
1 łyżka oliwy
tymianek, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
szczypta soli i pieprzu.

Wszystkie warzywa kroimy i na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę z czosnkiem, szklimy i dodajemy resztę warzyw, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem,dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy śmietanę i mascarpone, mieszamy i przyprawiamy „korzennie”. Smacznego!

Przeczytaj również...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *