Kasza z pieczoną dynią, pieczarkami i pesto z jarmużu i szałwii

Kasza z pieczoną dynią, pieczarkami i pesto

Jedzenie jest naszym paliwem, a odżywianie procesem, który polega na zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię. Każdego dnia nasz organizm potrzebuje m.in. 21 różnych składników mineralnych i 18 witamin, a każde z nich bierze udział w konkretnych procesach biochemicznych. Trochę tego jest, prawda? Niedobór składników pokarmowych prowadzi do zaburzeń metabolicznych, które rozwijają się „po cichu”, niezauważalnie. W początkowej fazie niedoborów dochodzi do osłabienia odporności i spadku ogólnej kondycji psychofizycznej. Dlatego jem świadomie i wychodzę z założenia, że każdy kęs ma znaczenie. Nie jestem niewolnikiem zdrowego odżywiania. Jem tak jak lubię i tylko to co mi smakuje. Blog to mój „żywieniowy pamiętnik” 🙂 Prowadzę go z nadzieją zarażania Was miłością do naturalnego, wartościowego i pysznego jedzenia!

Dziś mam dla Was propozycję na lunch lub kolację – kaszę owsianą z pieczoną dynią, pieczarkami i pesto z jarmużu i szałwii. To paliwo „doskonałości”!
Czas przygotowania: 5 minut 🙂 Niestety wymagana jest odrobina cierpliwości na czas pieczenia 😉

Przepis na 1 porcję:
5 łyżek suchej kaszy owsianej/gryczanej niepalonej
1/4 dyni
6-7 pieczarek
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól himalajska, mielony cynamon i gałka muszkatołowa.
Pesto:
Garstka jarmużu
Garstka świeżej szałwii
1 łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1-2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C. Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę, a pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej dynię i pieczarki, smarujemy oliwą, oprószamy solą, cynamonem i gałką. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut (środkowa półka, bez termoobiegu). W międzyczasie kaszę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 13 minut. Przygotowujemy pesto miksując wszystkie składniki. Odcedzoną kaszę nakładamy na talerz, dodajemy upieczoną dynię, pieczarki i skrapiamy pesto. Smacznego!

Przeczytaj również...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *