Kaszotto z młodą marchewką i bobem

kaszotto z bobem i marchewką

Zastanawialiście się kiedyś skąd bierze się niechęć do jedzenia niektórych produktów, zwłaszcza warzyw? Uprzedzenia do szpinaku czy marchewki z groszkiem, które zakotwiczyły w naszych głowach 30, czy 50 lat temu? Dzieciństwo to czas, kiedy kształtowane są nawyki żywieniowe. Jeżeli w tym okresie jesteśmy namawiani lub „o zgrozo” zmuszani do jedzenia wszystkiego co na talerzu, bez uszanowania naszych upodobań, to w życiu dorosłym kojarzymy z niektórymi produktami czy potrawami nieprzyjemne odczucia. Mijają miesiące, lata, aż wreszcie przejmujemy kontrolę nad tym co, kiedy i w jakich ilościach jemy. Przychodzi moment, że możemy jeść tylko to na co mamy ochotę! I zamiast jeść świadomie, rozsądnie, zdrowo i jak najczęśniej sięgać po warzywa jako najbardziej wartościowe paliwo energetyczne, my je odrzucamy, bo w końcu nie musimy!

Szczęśliwie już niczego nie muszę. Chcę jeść zdrowo i tak właśnie jem. To wielka różnica i zupełnie inny poziom motywacji 🙂

Dziś polecam pyszne sezonowe kaszotto z młodą marchewką i bobem. Do zrobienia w 15-20 minut! Pełne jest wartościowego białka, magnezu, żelaza, folianów, beta-karotenu i błonnika pokarmowego. Dodatek koperku ma znaczenie – ułatwia trawienie bobu i pomaga uniknąć wzdęć 🙂 Smacznego!

Przepis na 1 porcję:
80g suchej kaszy gryczanej niepalonej
3 marchewki
1 szklanka bobu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu daktylowego/klonowego/miodu
sok wyciśnięty z połówki limonki
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka orzechów laskowych (rozdrobnionych w moździerzu lub posiekanych)
sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku.
Bób płuczemy na sitku, marchewki i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Sok z limonki mieszamy z oliwą i syropem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220st. C. Bób gotujemy 5-10 minut. Na garnku z bobem ustawiamy sitko i gotujemy jednocześnie marchewki na parze. Pod koniec gotowania dodajemy do bobu szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy czosnek. Wsypujemy kaszę, mieszamy, dodajemy sól i dodajemy stopniowo gorącą wodę. Marchewki wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, polewamy sosem z limonki, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (mieszając w trakcie pieczenia 1-2 razy). Bób przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i dodajemy do kaszy. Na koniec dodajemy marchewkę i koperek, mieszamy, przyprawiamy do smaku, nakładamy na talerz i posypujemy orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *