Kokosowe curry z soczewicą i szpinakiem

wegańskie curry

Mleczko kokosowe to od wielu lat moja druga po makaronach żywieniowa miłość 🙂 Dzisiejsza propozycja inspirowana jest kuchnią wietnamską, choć równie dobrze można ją zakwalifikować do innych kuchni Dalekiego Wschodu. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu 🙂 Danie jest wegetariańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe, ale nawet zagorzałym zwolennikom mięsa powinno posmakować 🙂 O niedobory białka nie macie co się martwić (tu jest wszystko czego organizm potrzebuje!) 🙂 W mojej wersji jest łagodne (Tosia nie jada pikantnie ;)), ale bez problemu można je zaostrzyć papryczką chili lub czerwoną pastą curry.

Przepis na 2 porcje:
60g zielonej soczewicy
3 garści świeżego szpinaku
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry (mieszanka w proszku)
1 łyżeczka cukru kokosowego (palmowego) lub trzcinowego
200ml mleczka kokosowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
3 liście limonki kaffir (ew. można pominąć)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietrszuki
100g suchej komosy ryżowej lub ryżu Basmati
szczypta soli.
Soczewicę moczymy 30 minut, płuczemy i gotujemy 15 minut (dodajemy szczyptę soli pod koniec gotowania). Komosę lub ryż gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, dodajemy curry i cukier, podsmażamy ok. 1 min. Wlewamy mleczko kokosowe, wrzucamy liście limonki kaffir, dodajemy sok z limonki i sos rybny, mieszamy. Dodajemy odcedzoną soczewicę i szpinak i dusimy ok. 10 min. Na koniec posypujemy kolendrą lub natką. Podajemy z komosą ryżową. Smacznego!

Przeczytaj również...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *