Komosa ryżowa z bakłażanem i rodzynkami

Kochani, mam dziś dla Was obiecany na Facebooku prosty i pyszny przepis na komosę ryżową z bakłażanem i rodzynkami. To jedno z tych dań, które zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda 😉 Zawsze jem je z ogromną przyjemnością! Cudownie rozgrzewa i syci. Polecam z całego serca 🙂 To skarbnica pełnowartościowego białka, potasu i magnezu, wykazuje także spory potencjał antyoksydacyjny i ma dużo dobroczynnego błonnika!

Przepis na 2 porcje:
180g suchej białej komosy ryżowej
1 bakłażan
1 duży pomidor (sparzony, bez skórki)
1-2 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili świeża lub suszona
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich lub piniowych
60-70ml białego wina lub białego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra.
Komosę ryżową przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, przesypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem (tak by wody było 2 razy więcej niż suchej komosy) i gotujemy ok. 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Bakłażana i pomidora kroimy w kostkę, a szalotkę i chili siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy szalotkę, szklimy, dodajemy bakłażana, podsmażamy, a następnie papryczkę, rodzynki, orzechy i pomidora. Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię wino lub ocet i dusimy aż płyn odparuje. Dodajemy ugotowaną komosę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec posypujemy zielenią. Smacznego!

Komentarze: 4

  1. Piotrek says:

    Będę to dziś robił na kolację. Fajne danie dla kogoś kto ma dwie lewe ręce do gotowania. Czyli dla mnie.

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Mam nadzieję, że wyszło smaczne! 🙂 Na blogu jest wiele bardzo prostych przepisów! Polecam z całego serca 🙂

  2. Magda says:

    Robiłam sałatkę w sobotę i wyszła obłędna:) goście byli zachwyceni:)
    dziękuję

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Baaardzo się cieszę 🙂 I dziękuję za dobre wieści! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *