Krem selerowo – pietruszkowy z pieczoną gruszką

Krem z pieczonych warzyw korzeniowych i gruszki

Przepraszam Kochani, że mniej mnie ostatnio na blogu. Uwielbiam tu być, dzielić się z Wami pomysłami na proste i zdrowe posiłki, inspirować Was do zmiany sposobu myślenia o jedzeniu, ale z czasem na blogowanie bywa niestety różnie.

Dziś mam dla Was przepis na pyszną, lekkostrawną, sezonową, rozgrzewającą zupę krem, idealną na lunch lub kolację, która wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn, reguluje ciśnienie krwi, pomaga pozbyć się obrzęków. Dajcie znać, jeśli przypadnie Wam do gustu 🙂 Czekam na Wasze komentarze!

Przepis na 2 porcje:
2 pietruszki
2 selery
2 gruszki
Biała część pora
2 ząbki czosnku
100ml mleka owsianego (może być inne)
1 łyżka pasty tahini lub masła orzechowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
do smaku: gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, sól, świeżo mielony pieprz
do podania orzechy włoskie i natka pietruszki.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C. Warzywa i gruszki obieramy ze skórki. Selera kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, pietruszki i gruszki w ćwiartki. Pora i czosnek siekamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej korzeniowe i gruszki, smarujemy oliwą i oprószamy przyprawami (selery i pietruszki gałką muszkatołową, a gruszki cynamonem i mielonym imbirem). Pieczemy na środkowej półce ok. 30-35 minut. W międzyczasie rozgrzewamy w garnku oliwę i szklimy na niej pora z czosnkiem. Upieczone warzywa i owoce przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok. 10 minut. Wlewamy mleko, dodajemy tahini i miksujemy. Próbujemy, jeżeli jest potrzeba doprawiamy i podajemy. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami i posiekaną natką. Smacznego i miłego weekendu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *