Makaron Soba z bakłażanem i ananasem

makaron soba z bakłażanem i ananasem

Kochani, mam dla Was propozycję na pyszny, prosty i lekki obiad. Idealny na lato, kolorowy i pełen dobrej energii. Jeżeli lubicie w kuchni niestandardowe połączenia, to polecam gorąco!

Dziś w rolach głównych bakłażan z ananasem 🙂 Świetnie się razem komponują i wzajemnie uzupełniają. Dostarczają ogromnej ilości potasu, a także nieznacznych wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Bakłażan to także źródło przeciwutleniających antocyjanów, jodu, pewnych (choć niewielkich) ilości beta-karotenu, witamin z grupy B (w tym folianów) i błonnika pokarmowego (2,5g na 100g). Ananas natomiast jest skarbnicą mieszaniny enzymów proteolitycznych o nazwie bromelina (bromelaina), które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, jak również przeciwpasożytnicze i od wieków znajdują zastosowanie w medycynie.

Przepis na 1 porcję:
75g suchego makaronu Soba
1/2 bakłażana
3 plastry ananasa
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 papryczki chili
sok z 1/2 limonki
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżeczka cukru kokosowego (może być trzcinowy)
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta przyprawy curry, pieprzu cayenne i soli.
Bakłażana i ananasa kroimy w kostkę. Cebulę i chili siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy w pierwszej kolejności cebulę. Szklimy, następnie dodajemy bakłażana i ananasa, przyprawiamy solą i posypujemy cukrem. Podsmażamy mieszając od czasu do czasu. Dodajemy chili i pozostałe przyprawy, wlewamy sok z limonki. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odcedzony wrzucamy na patelnię i mieszamy z pozostałymi składnikami. Chwilkę podsmażamy, przyprawiamy ewentualnie do smaku, a na koniec dodajemy szczypiorek. Smacznego!

Przeczytaj również...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *