Makaron Soba z brokułami

soba z brokułami

Dziś i już od dawna brokuły wprost uwielbiam, zresztą jak cała moja rodzina! Ale nie zawsze tak było. Pamiętam czasy licealne, gdy próbowałam schudnąć jedząc gotowane bez soli brokuły, marchewkę i pierś z kurczaka.. Bleh.. Takie menu zniechęciło mnie do brokułów na czas jakiś, ale szczęśliwie „było, minęło” i teraz czerpię z nich dobrą energię pełnymi garściami 🙂

Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw świata! Mają bardzo wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że na 1kcal pochodzącą z brokułów przypada mnóstwo składników odżywczych, a także fitozwiązków potrzebnych do zachowania zdrowia (m.in. witamina C, beta-karoten, witamina K, foliany i inne z grupy B, potas, żelazo, sulforafan, luteina i zeaksantyna). Są prawdziwą SUPERżywnością. Możemy cieszyć się wspaniałą kondycją, samopoczuciem i energią bez jagód goji czy nasion chia w codziennym menu (co nie znaczy, że do tych produktów zniechęcam! Jeżeli tylko mamy taką możliwość, to urozmaicajmy nimi dietę!)!

Dziś proponuję bardzo prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. W roli głównej brokuły i japoński makaron Soba (z dodatkiem mąki gryczanej, która nadaje mu piękny brązowy kolor).
Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu soba
5-6 różyczek brokułów pokrojonych na mniejsze kawałki
1-2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (niekoniecznie)
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżeczka oleju kokosowego.
Kroimy czosnek i chili i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Makaron gotujemy ok. 5 minut (najlepiej według instrukcji na opakowaniu). W połowie gotowania wrzucamy brokuły. Odcedzone dodajemy do czosnku z chili. Mieszamy energicznie, dodajemy sos sojowy i olej sezamowy, chwilę podsmażamy. Na koniec posypujemy prażonym sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *