Makaron z papryką i suszonymi pomidorami – likopenowa torpeda!
Kochani, dziś kolejna propozycja dla miłośników kuchni włoskiej! Banalnie prosty i niebiańsko smaczny przepis na makaron z papryką i suszonymi pomidorami. To potężna dawka likopenu!
Podaję przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu (spaghetti/linguine)
3-4 kawałki marynowanej pieczonej papryki (kroimy w paski)
2 ząbki czosnku (obieramy, kroimy)
4 kawałki suszonych pomidorów (kroimy w paseczki)
2 łyżki śmietany 10-12%tł.
1 łyżeczka startego parmezanu
szczypta soli i pieprzu
świeża bazylia.
Rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy czosnek, dodajemy suszone pomidory i marynowaną paprykę, dodajemy śmietanę i świeżą bazylię, mieszamy i podduszamy. W między czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzony łączymy z sosem, posypujemy startym parmezanem i gotowe 🙂
Smacznego i udanej drugiej połowy weekendu!
Pomidory suszone mogą być z oleju czy lepiej takie suche suszone na sloncu ?
Używam takich z zalewy (z oleju), ale i jedne i drugie będą ok 🙂 Pozdrawiam cieplutko