Makaron z pieczoną cukinią i pomidorkami

Makaron z cukinią i pomidorkami

Wracam po dłuższej przerwie, naładowana dobrą energią i z głową pełną pomysłów! Za mną „ekspresowy” urlop 🙂 Cztery dni w Tatrach i jestem jak nowo narodzona!

Do dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie wczorajsza wizyta w pewnej uroczej trattorii nieopodal krakowskiego rynku 🙂
Proste, sezonowe składniki, dobrej jakości makaron i mamy pyszny obiad gotowy w 15 minut 🙂 Polecam serdecznie!

Przepis na 2 porcje:
160g suchego makaronu (tagliatelle lub linguine u mnie z pszenicy Durum)
1 mała cukinia
8-10 pomidorków koktajlowych
1 mała papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub folią. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie w plasterki, a pomidorki na pół i tak przygotowane układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą soli (jeżeli lubicie suszone zioła, można dodać odrobinę majeranku) i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (10 minut bez termoobiegu + 5 minut na funkcji grilla). W międzyczasie posiekany czosnek i chili wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, podsmażamy, dodajemy ocet winny i czekamy chwilę aż odparuje. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy czosnek, chili, cukinię, pomidorki i natkę, dokładanie mieszamy i nakładamy na talerze. Na koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Można także posypać startym parmezanem. Smacznego!

Przeczytaj również...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *