Naleśnik z karmelizowaną gruszką i prosciutto

SONY DSC

Dziś coś przy czym jutrzejsze pączki mogą się schować 😉 Jak fajnie, że można w kilka minut wyczarować na kolację coś co ucieszy wszystkie nasze zmysły! I nie trzeba być kulinarnym mistrzem! 😉 Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. O gruszce już pisałam tu i tu. Pięknym kobiecym kształtom zawdzięcza miano żywieniowego afrodyzjaka!

Przepis na 2 porcje:
Ciasto naleśnikowe:
100g mąki (u mnie 2/3 pszennej, 1/3 orkiszowej typ 2000)
150ml mleka owsianego (może być krowie)
1 jajo
szczypta soli.
Przesiewamy mąkę z solą do miski, na środku robimy wgłębienie, wbijamy jajo i mieszamy. Powstają grudki. Dodajemy mleko i mieszamy. Powinno powstać ciasto o konsystencji śmietany. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 15 minut. Po wyjęciu mieszamy rózgą i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Dodatki:
1 gruszka
2 plasterki prosciutto
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżeczki syropu klonowego
szczypta pieprzu.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w ćwiartki. W rondelku rozgrzewamy masło, ocet i cukier, dodajemy gruszkę i karmelizujemy. Szynkę kroimy w paski, którymi owijamy ćwiartki owocu. Układamy na naleśnikach, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy syropem klonowym. Jedna porcja ma ok. 275kcal.
Buon appetito!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *