Naleśniki orkiszowe w dwóch smakach

naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Są tu jacyś wielbiciele naleśników? 🙂 Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was! Naleśniki orkiszowe z wytrawnym i słodkim nadzieniem, których wspólnym mianownikiem jest włoski specjał –  ser mascarpone. To nie tylko pyszna, ale i bardzo wartościowa, zrównoważona energia dla naszego organizmu. Czysta przyjemność i dbałość o zdrowie w jednym.. Pełna harmonia 🙂 Polecam serdecznie!

Przepis na ciasto (2 sztuki):
50g mąki orkiszowej typ 550
50g mąki orkiszowej typ 2000
szczypta soli
1 jajo
150ml mleka orkiszowego (można zastąpić innym roślinnym lub krowim).
Oba rodzaje mąki przesiewamy z solą, na środku robimy wgłębienie i wbijamy jajo. Mieszamy aż powstaną grudki. Wlewamy mleko i mieszamy rózgą aż do uzyskania względnie gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki, po wyjęciu mieszamy raz jeszcze rózgą i smażymy naleśniki na rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Nadzienie wytrawne:
100g liści młodego szpinaku
4 pieczarki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka mascarpone
1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany jogurtowej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
starta gałka muszkatołowa
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Czosnek i pieczarki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy czosnek i podsmażamy. Dodajemy pieczarki i szpinak, dusimy chwilę, aż liście szpinaku zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem i dość obficie gałką muszkatołową. Dodajemy mascarpone, rozprowadzamy i dodajemy jogurt. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i gotowe.
Nadzienie słodkie:
1 łyżka mascarpone
1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany jogurtowej
1 łyżeczka miodu
szczypta mielonych ziaren wanilii
2 truskawki
1 kostka gorzkiej czekolady (min.70%).
Mascarpone mieszamy w miseczce z jogurtem, miodem i wanilią. Czekoladę siekamy, truskawki myjemy i kroimy.
Usmażone naleśniki napełniamy farszem i gotowe 🙂

naleśniki z mascarpone i truskawkami

Przeczytaj również...

Komentarze: 3

  1. gosc says:

    Dzieki za przepis:) slinka cieknie na sama mysl o tych wytrawnych, w weekend robie dla calej rodziny 🙂

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Super, bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 Udanego pichcenia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *