Penne ze szparagami i łososiem

penne ze szparagami

Co roku na przełomie kwietnia i maja szparagi zaczynają królować w mojej kuchni. Od śniadania do obiadokolacji 🙂 Rano komponują się idealnie z jajkiem na miękko, popołudniu z makaronem, rukolą i kozim serem, a wieczorem grillowane z szynką parmeńską 🙂 Polecam serdecznie!

Dziś prosty i pyszny przepis na penne ze szparagami i łososiem 🙂
Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu (penne rigate)
6-8 zielonych szparagów
50g łososia wędzonego
Sos:
1 łyżka śmietany 10-12%tł. lub jogurtu greckiego
1 łyżka startego sera pecorino
1 żółtko
świeżo mielony pieprz.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na kawałki wielkości makaronu. Łososia kroimy w paseczki. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy. Po 3 minutach wrzucamy kawałki szparagów, a po kolejnych 3 ich główki. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty i odcedzamy. Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy łososia i wlewamy sos. Mieszamy i nakładamy na talerz. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *