Penne ze szpinakiem i łososiem dobrym paliwem dla mózgu!

Penne ze szpinakiem

Kochani, dziś szybki lunch, który jest idealnym paliwem energetycznym dla naszego mózgu! Penne ze szpinakiem, wędzonym łososiem i orzechami nerkowca w sosie śmietanowo-limonkowym 🙂
Sam mózg zużywa aż 20% składników odżywczych, które każdego dnia dostarczamy wraz z posiłkami. Jedynym paliwem energetycznym dla mózgu jest glukoza, także pamiętajcie o dobrych źródłach węglowodanów. Makaron jest jednym z nich. Ważne, by był ugotowany al dente, bo wtedy ma niski indeks glikemiczny. By poprawić pamięć, koncentrację i szybkość myślenia pamiętajcie o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, które znajdziecie w tłustych rybach morskich, orzechach, awokado i nierafinowanych olejach roślinnych. Niezwykle ważnymi składnikami odżywczymi dla mózgu i całego układu nerwowego jest także kwas foliowy (szpinak, brokuły i inne zielone warzywa) i magnez.
Miłego popołudnia! Uciekam do dalszej pracy!

Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu penne
garść liści świeżego szpinaku
1 plaster łososia wędzonego pokrojonego w paski
2 ząbki czosnku
1 łyżka orzechów nerkowca uprażonych na suchej patelni
1 łyżka śmietany 12%tł.
1 łyżeczka soku z limonki
sól, pieprz.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojony czosnek, dodajemy szpinak, dusimy, przyprawiamy szczyptą soli. Śmietanę mieszamy z sokiem z limonki i dodajemy do szpinaku. Zawartość patelni mieszamy z odcedzonym makaronem, dodajemy łososia i orzechy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *