Placek śliwkowo-gruszkowy z kruszonką

Kochani, mam dziś dla Was obiecany przepis na placek ze śliwkami i gruszką. Jesienią zagości w naszej kuchni jeszcze nie raz! Jest po prostu nieskromnie bajeczny 🙂 Rozpływające się w ustach ciasto, słodkie owoce i cudownie pachnąca i chrupiąca kruszonka! Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy Wam też tak smakowało!

Przepis na formę o wymiarach 20x30cm:
Spód:
170g mąki (u mnie 90g mąki pszennej typ 1850 – Graham – można zastąpić gryczaną pełnoziarnistą + 80g mąki kasztanowej)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60g drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić kokosowym lub ksylitolem)
100g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
2 bardzo dojrzałe banany.
Owoce:
250g śliwek
1 duża gruszka
1 łyżka cukru trzcinowego (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
1 płaska łyżka kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1 łyżka octu jabłkowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
szczypta cynamonu.
Kruszonka:
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
4-5 łyżek oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić kokosowym, miodem lub syropem klonowym).
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C. Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. W misce ucieramy dokładnie olej z cukrem, dodajemy jednego rozgniecionego banana, wsypujemy część mąki i mieszamy. Dodajemy drugiego rozgniecionego banana (moje były tak dojrzałe, że niemal rozpływały się w palcach – nie rozgniatałach ich widelcem ani nie miksowałam, ale jeżeli zajdzie tak potrzeba śmiało można użyć blendera) i pozostałą część mąki. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch łyżką. W międzyczasie pokrojone owoce przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier, kaszę, ocet i cynamon i podgrzewamy chwilę aż cukier się rozpuści. Mieszamy w miseczce wszystkie składniki na kruszonkę. Ciasto na spód wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu, na środkowej półce). Po tym czasie otwieramy piekarnik, układamy na spodzie owoce, a wierzch posypujemy „kruszonką”. Pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto gotowe 🙂
Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Uwielbiam dodatek kruszonki do deserów – zwłaszcza lodów miętowych. To naprawdę smaczne połączenie, które serdecznie polecam. Pozdrawiam cieplutko !:)

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Kruszonka to moja miłość od dziecka 😉 Pamiętam jeszcze jak wyjadałam prosto z blachy szarlotkę mojej mamy właśnie z kruszonką – tzn. wyjadałam z góry samą kruszonkę 🙂 I z drożdżówek! Pozdrawiam cieplutko :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *