Podwójnie czekoladowe ciasteczka

ciasteczka czekoladowe

W sam raz na dzisiejszą aurę za oknem, coś co zawsze poprawia mi nastrój – podwójnie czekoladowe ciasteczka! 🙂 Są tak proste, że nie mogą się nie udać! Idealne jako smaczna i wartościowa przekąska do pracy. Zwiększy odporność organizmu na stres, poprawi pamięć i koncentrację, zadba o serce i cały układ krwionośny. Ziarna kakaowca są niesamowitą skarbnicą minerałów (m.in. magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, selenu, chromu), witamin (E i z grupy B), flawonoidów i polifenoli. Polecam gorąco!

Przepis na 9 ciasteczek:
140g gorzkiej czekolady 85%
40g cukru trzcinowego lub brzozowego
1 jajko
50g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta mielonych ziaren wanilii
1 łyżka soku z pomarańczy

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. 100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a 40g kroimy w kosteczkę. Jajko ucieramy z cukrem i dodajemy powoli przestudzoną, roztopioną czekoladę. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i wanilią i dodajemy do czekoladowej masy. Na koniec posiekana czekolada i łyżka soku z pomarańczy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ciasto. Pieczemy 15 minut. Jedno ciastko ma ok. 140kcal.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *