Pralinki „Młodości” pomarańczowo-imbirowe

SONY DSC

Na osłodę piątkowego popołudnia i dobry początek weekendu polecam serdecznie pralinki pomarańczowo-imbirowe 🙂 Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu! Nie dość, że są pyszne, to jeszcze pełne cudownych składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Są źródłem beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, witamin z grupy B, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek soku z pomarańczy wzbogaca pralinki o witaminę C. Czego chcieć więcej? 🙂

Przepis na 12-14 sztuk:
75g orzechów nerkowca
75g migdałów blanszowanych lub w płatkach
100g suszonych moreli (bez środków konserwujących, czyli niesiarkowanych)
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonych ziarenek wanilii
szczypta soli himalajskiej
2 łyżki soku z pomarańczy.
Orzechy, migdały i morele zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Wodę odlewamy, a bakalie umieszczamy w naczyniu malaksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z masy formujemy w dłoniach kuleczki, układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Smacznego i miłego weekendu Kochani!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *