Prosty krem z cukinii i groszku

Marzec, słońce i pyszny zielony krem 🙂 Wiosna tuż tuż.. 🙂
Jeżeli lubicie zupy krem i nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, ten przepis jest dla Was! Prosty, smaczny i zdrowy! Polecam Kochani 🙂

Przepis na 2 porcje:
1 cukinia
2 garści zielonego groszku (mrożonego)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2-3 listki limonki kaffir (można pominąć)
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy groszek, wlewamy więcej wody, dodajemy listki kaffiru i gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy listki, dodajemy pokrojoną natkę (część zostawiamy do posypania na wierzchu) i gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy sok z limonki. Miksujemy, przelewamy do miseczek, posypujemy natką i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Ciekawostki żywieniowe: Cukinia jest lekkostrawna, alkalizująca, zawiera dużo potasu, ma niski indeks glikemiczny. Groszek jest skarbnicą witamin z grupy B, w tym folianów, a także cynku i żelaza. Natka pietruszki to dodatek witaminy C, beta-karotenu, folianów i żelaza. Witamina C i foliany są termoczułe, co oznacza, że w znacznym stopniu rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury. Przy okazji wspomnę, że są jednocześnie zgranym duetem, bo witamina C nieco foliany stabilizuje.

Komentarze: 4

  1. Kamilo, ile na oko dać wody? Pytam, żeby uniknąć zbyt wodnistego kremu, a to największa zagwozdka przy zupach kremach 🙂

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Kurcze, właśnie zazwyczaj wodę dodaję „na oko”, więc trudno powiedzieć 😉 :*

        • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

          Baaardzo się cieszę! 🙂 :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *