Przepis na hummus

Przepis na hummus

Ciecierzycy ciąg dalszy 🙂 Wczoraj zupa z kotlecikami, a dziś pasta zwana hummusem.  W składzie klasycznie ciecierzyca, pasta tahini (można kupić w każdym supermarkecie lub przygotować samodzielnie z nasion sezamu), czosnek, oliwa, sok z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Całość rozcieramy blenderem. Smarujemy pieczywo, posypujemy ziarnami granatu i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i gotowe. Palce lizać! W czasach, gdy trudno kupić dobrej jakości szynkę czy polędwicę, warto szukać różnych alternatywnych składników na kanapki. Wszelkiego rodzaju pasty, zwłaszcza z nasion roślin strączkowych, są wspaniałym zamiennikiem wędliny i urozmaiceniem naszego codziennego menu. Gorąco do nich zachęcam 🙂 To pyszna i bardzo zdrowa propozycja na lunch lub kolację.
Udanego i smakowitego weekendu!

Przepis na klasyczny hummus:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
1 łyżka pasty tahini
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprz.
Wszystkie składniki miksujemy i gotowe 🙂

Komentarze: 2

  1. Kamilo, z czym najlepiej jeść hummus? Jakie dodatki do pasty? 🙂

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      W jakim sensie? 🙂 Jakie dodatki na kanapkę z hummusem? Czy z czym zmiksować klasyczny hummus? 🙂 Z dodatków na kanapki to uwielbiam awokado i kiszonego ogórka, a jeżeli chodzi o hummus w innych odsłonach, to najbardziej lubię z pieczonymi i suszonymi pomidorami, a aktualnie w sezonie oczywiście z pieczoną dynią! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *