Przepis na syrop piernikowy

 

piernikowe pierniki

Dziś moja alternatywa dla kawiarnianych zimowych latte 🙂 Koniecznie wypróbujcie przepis na syrop piernikowy! Jest obłędny 🙂 A nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków.

W składzie:
50g cukru trzcinowego
50ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mieszanki przypraw (mielony imbir, goździki, cynamon, wanilia).
Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy śmietankę i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Dodajemy przyprawy i gotowe! Syrop idealnie pasuje do kawy, naleśników i gofrów.
Polecam również proste, kruche ciasteczka korzenne z pomarańczową nutą. Są pyszne i wprowadzają świąteczną atmosferę! Jedno ma ok. 100kcal, także śmiało można zjeść dwa do kawki na przekąskę 🙂

Przepis na 12 ciasteczek:
125g mąki
łyżka owsianych otrębów
łyżka kakao
łyżeczka mieszanki przypraw (mielony imbir, goździki, cynamon i wanilia)
75g masła
50g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 żółtko
skórka otarta z pomarańczy.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mąkę mieszamy z otrębami i kakao i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Ciasto wyjmujemy, wałkujemy, wycinamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *