Razowe ciasteczka kokosowe z gorzką czekoladą

razowe ciasteczka kokosowe z gorzką czekoladą

Miłość od pierwszego chrupiącego gryza gwarantowana 🙂 Ciasteczka idealne! Do niedzielnej niespiesznej kawy, na drugie śniadanie w pracy lub słodki podwieczorek. Lubię wiedzieć co jem, używam składników najwyższej jakości, szanuję swój organizm, dbam o zdrowie najbliższych. W ciągu kilku minut można wyczarować coś pysznego, odżywczego, pozbawionego syntetycznych dodatków. Sklepowym słodyczom mówię stanowcze NIE i Was gorąco do tego zachęcam 🙂

Te ciasteczka są potrójnie kokosowe – w składzie olej, cukier i wiórki kokosowe 🙂 Cukier kokosowy (palmowy, nierafinowany) różni się od trzcinowego nie tylko smakiem (karmelowa nuta), aromatem, ale i wartością odżywczą. W jego 100g jest aż 4,1g błonnika pokarmowego, 819mg potasu i 250mg wapnia. Polecam 🙂

Przepis na 8 ciasteczek:
55g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
20g wiórków kokosowych
20g gorzkiej czekolady (74% – min.70%)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta mielonych ziaren wanilii
szczypta soli
45g cukru kokosowego
1 jajo
1 łyżka oleju kokosowego.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st. C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe, szczyptę soli i wanilii oraz posiekaną czekoladę. W drugiej misce ucieramy cukier kokosowy z jajem i dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Łączymy wszystkie składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nią nakładamy łyżką ciasto. Pieczemy 15 minut i gotowe! Jedno ciasteczko ma ok. 95kcal. Smacznego!

Podziel się z innymi!
  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *