Risotto z dynią, szpinakiem i rodzynkami

SONY DSC

Risotto z dynią, szpinakiem i rodzynkami to fuzja kuchni włoskiej i indyjskiej. Połączenie idealne 🙂 Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie, do zrobienia w kilkanaście minut. Lekkostrawne, „przyjemne” dla żołądka, pełne cennych składników odżywczych. Polecam serdecznie!

Przepis na 2 porcje:
180g suchego ryżu do risotto (np. Arborio)
500g dyni (najlepiej Muscat) obranej i pokrojonej w kostkę
garść rodzynek
duża garść liści szpinaku
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
500ml wrzątku
1 łyżeczka soli himalajskiej
gałka muszkatołowa, mieszanka przypraw curry i świeżo mielony pieprz do smaku.
Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypujemy ryż i podsmażamy do czasu aż ziarenka staną się szkliste. Dodajemy dynię. Wrzątek mieszamy z solą i octem i stopniowo wlewamy na patelnię. Po kilku minutach dodajemy rodzynki, przyprawiamy gałką i curry. Mieszamy i dolewamy powoli wodę, następnie wrzucamy pokrojone liście szpinaku i dusimy. Na koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Całość zajmuje ok. 20 minut. Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Justyna says:

    Wypróbowałam i muszę przyznać, że smakuje super. Jak ja lubię takie przepisy szybkie w wykonaniu i pyszne. Dziękuję:)

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Dziękuję za wieści! Smakowitość i krótki czas przygotowania to priorytety w mojej kuchni 😉 Pozdrawiam cieplutko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *