Rukola z bobem, karmelizowanymi morelami i sosem miętowo-cytrynowym

Nie wyobrażam sobie dnia bez michy sałaty. Gdy nie mam czasu na fantazyjne kompozycje, wrzucam do miski 2 garści zielonych liści, kilka rzodkiewek, pomidora, dodaję kapary lub oliwki, awokado, pestki dyni lub orzechy, skrapiam oliwą i octem, przyprawiam świeżo mielonym pieprzem i gotowe. Taką sałatkę mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie nudzi. Warzywa stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Powinny być bazą naszego codziennego menu, a nie dodatkiem. Są bez wątpienia najbardziej wartościowym pożywieniem. Pamiętajmy o tym, praktykujmy, a będziemy zdecydowanie zdrowsi i szczuplejsi! 🙂

Dziś mam dla Was przepis na sezonową sałatkę z bobem i morelami. Jest pyszna, prosta w wykonaniu i bardzo odżywcza. Polecam z całego serca (nawet jeżeli do miłośników bobu nie należycie – dajcie się przekonać i spróbujcie!) 🙂

Przepis na 1 porcję:
1-2 garści rukoli
1/2 szklanki ugotowanego, obranego bobu (bób wrzucam do wrzątku i gotuję ok. 8 minut, dodaję szczyptę cukru, a pod koniec gotowania odrobinę soli, odcedzam, przelewam na sitku zimną wodą i obieram.)
2 morele
1 łyżka pestek dyni/ziaren słonecznika/migdałów w płatkach uprażonych na suchej patelni
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub kokosowego
Sos:
garść listków świeżej mięty
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Morele pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć morele, posyp cukrem i smaż kilka minut aż cukier się skarmelizuje. W międzyczasie przygotuj sos miksując lub ucierając w moździerzu wszystkie składniki. Na talerzu ułóż rukolę, dodaj bób, gotowe morele, posyp pestkami dyni i polej sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *