Śliwkowo – gruszkowe crumble

SONY DSC

Kochani, dziś mam dla Was jesienne słodkości – śliwki z gruszką pod kokosowo-owsianą kruszonką. Wciąż mnie fascynuje, że coś tak prostego, przygotowanego wyłącznie z kilku naturalnych, wartościowych produktów, jest takie pyszne! Polecam z całego serca 🙂

Przepis na 1 porcję:
1 mała gruszka
5 śliwek węgierek
2 czubate łyżki płatków owsianych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka plastrów kokosa (lub wiórków kokosowych)
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1-2 łyżeczki syropu klonowego/miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego + troszkę do posmarowania formy
1 łyżka soku z pomarańczy
szczypta soli himalajskiej
po szczypcie mielonych: cynamon, kardamon, imbir, gożdziki, anyż.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, śliwki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. W miseczce mieszamy palcami wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej, sok z pomarańczy i syrop. Foremkę/małe naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wrzucamy owoce, a na wierzch nakładamy palcami kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 20 min. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *