Słodka jaglanka à la ciasto marchewkowe

Słodka jaglanka a la ciasto marchewkowe

Choć pogoda za oknem na to nie wskazuje, jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią niestety dla wielu z nas sezon „na katar” i inne infekcje wirusowe. O układ immunologiczny najlepiej dbać przez cały rok dostarczając organizmowi najwyższej jakości paliwa energetycznego, ale teraz, we wrześniu, odporności należy się szczególna uwaga. Stąd też dziś u mnie kasza jaglana w nowej, przepysznej, „przeciwwirusowej” odsłonie 🙂 Dodatek imbiru i cynamonu nie jest tu przypadkowy. Od wieków znane są ich właściwości lecznicze w przeziębieniach, kaszlu czy bólu zatok. Dodatkowo wykazują zdolność spowalniania wzrostu poziomu glukozy we krwi i uwrażliwiania komórek naszego ciała na działanie insuliny, co w przypadku jedzenia kaszy jaglanej jest niezwykle istotne.
Polecam serdecznie!

Przepis na 1 porcję:
50g suchej kaszy jaglanej
150ml mleka owsianego (może być inne)
2 marchewki
1 gruszka
1 łyżeczka syropu klonowego/miodu (opcjonalnie – jeżeli gruszka będzie bardzo dojrzała i słodka, dodatkowa słodycz nie jest konieczna)
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.
Kaszę wsypujemy do garnuszka, podprażamy i wlewamy ok. 150ml wody. Gotujemy ze szczyptą soli na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, przykrywamy pokrywką. W międzyczasie marchewki i gruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy mleko, dodajemy imbir, cynamon i ewentualnie syrop lub miód. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji dość rzadkiego musu czy przecieru. Całość przelewamy do ugotowanej kaszy, mieszamy, nakładamy do miseczki, wierzch posypujemy orzechami i rodzynkami. Smacznego!
W tym posiłku znajdziemy mnóstwo niezwykle cennych składników wspierających naszą odporność, działających przeciwzapalnie, alkalizujących, przyspieszających proces oczyszczania organizmu z toksyn. Zwłaszcza:
* beta-karoten, luteinę i zeaksantynę
* kwas elagowy
* kwasy omega – 3
* witaminy z grupy B i witaminę E
* żelazo, miedź, jod
* potas, magnez, wapń
* błonnik pokarmowy.
Kilka słów o wparciu układu immunologicznego jedzeniem przeczytacie też tu.
Dajcie znać w komentarzach, czy przepis przypadł Wam do gustu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *