Słodki krem z pieczonych buraków

SONY DSC

Buraczków nigdy za wiele 🙂 Zaproście je do swojej kuchni zwłaszcza zimą! Polecam pyszną zupę krem z pieczonych buraków, która rozgrzewa i syci. Jest tak słodka, że mogłabym ją jeść na deser 😉 Jest szansa, że Wasze pociechy ją pokochają!

Buraki pomagają zachować równowagę kwasowo – zasadową i wyregulować ciśnienie krwi. Są doskonałym źródłem potasu, folianów i żelaza, który dzięki dodaniu do zupy niepozornej natki, jest dobrze przyswajany przez organizm.

Przepis na 2 porcje:
400g pieczonych buraków (najlepiej upiec dzień wcześniej, wystarczy każdego owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st.C na godzinę. Po przestudzeniu obieramy i kroimy. Można też proces skrócić, obrać i pokroić przed pieczeniem, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i piec 20 minut w temp 200st.C)
1/2 gruszki
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego/klarowanego masła/oliwy
szczypta soli i pieprzu
posiekana natka pietruszki lub bazylia.
Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, oprószamy solą, szklimy, dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę oraz buraki. Wlewamy wodę i gotujemy 10 minut. Przyprawiamy do smaku i miksujemy na aksamitny krem. Na koniec posypujemy zieleniną 🙂
Smacznego!
Ta zupa nie jest najlepszym pomysłem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Ewentualnie można posypać ją pestkami dyni i grzankami z razowego chleba żytniego na zakwasie obniżając w ten sposób ładunek glikemiczny posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *