Słoneczna rukola z pieczoną brzoskwinią – dla zdrowia i urody!

sałatka z pieczoną brzoskwinią

Niebiańsko słodka i rozpływająca się w ustach pieczona brzoskwinia przełamująca delikatną gorycz rukoli, do tego chrupiące prażone migdały w płatkach i soczyste pomidorki 🙂 Tylko tyle i aż tyle! Niczego więcej do szczęścia mi nie trzeba 🙂

Polecam Kochani tą prostą, pyszną i odżywczą sałatkę i życzę Wam udanego i słonecznego weekendu!

Przepis na 1 porcję:
Duża garść rukoli
1 brzoskwinia
5 pomidorków daktylowych
1 czubata łyżka migdałów w płatkach
Sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu daktylowego/miodu
świeżo mielony pieprz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220st.C Brzoskwnię kroimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut (brzoskwinię można przygotować także na patelni grillowej). Na suchej patelni prażymy migdały. Pomidorki kroimy na pół i przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Rukolę układamy na talerzu, dodajemy brzoskwinię, pomidorki, polewamy sosem, posypujemy prażonymi migdałami i przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Mój pobliski sklep postanowił zrobić mi dziś na złość i nie mieć na stanie ani rukoli ani brzoskwiń. Kupiłam zatem szpinak i nektarynki i chociaż sałatka przepyszna! (właśnie się nią zajadam), tak wciąż muszę zjeść wg oryginalnego przepisu 🙂 Mniam!

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      🙂 Bardzo się cieszę, że tak czy inaczej smakowała 🙂 To najważniejsze! Rukola fajnie kontrastuje ze słodkością owoców 🙂 Polecam <3
      :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *