Śniadanie jak marzenie!

SONY DSC

Uwielbiam owsiankę, to wiecie 🙂 Pisałam o jej prozdrowotnych właściwościach nie raz (np. tu). W dzisiejszym wcieleniu smakuje jak wykwintny deser, a przy okazji dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Poprawia nastrój i koi nerwy, zwiększa odporność na stres i infekcje, a także dba o skórę. Moim zdaniem jest po prostu obłędna! Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy podzielacie mój entuzjazm 🙂

Przepis na 1 porcję:
Mus czekoladowy:
1 dojrzały banan
1/4 awokado
1 płaska łyżka 100% kakao
1 łyżka mleka owsianego (lub innego)
1 suszony daktyl.
Owoce obieramy, daktyla kroimy, wrzucamy do wysokiego naczynia, wsypujemy kakao, dodajemy łyżkę mleka i miksujemy. Przekładamy do pucharka i wstawiamy do lodówki.
Owsianka:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka przekrojonych na pół orzechów nerkowca
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy płatki z orzechami, dodajemy miód i olej, mieszamy (najlepiej palcami) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika. W połowie pieczenia można raz wszystko przemieszać łyżką.
Słony karmel:
cukier trzcinowy
1 łyżka mleka owsianego (lub innego)
szczypta soli.
Do rondelka wsypujemy tyle cukru, by przykrył całe dno. Podgrzewamy, delikatnie potrząsając i mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Dodajemy szczyptę soli i mleko. Mieszamy aż karmel się rozpuści.
Wyjmujemy mus z lodówki, wsypujemy na wierzch płatki z orzechami i polewamy łyżeczką karmelu. Gotowe 🙂 Jedna porcja ma 405kcal.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *