Tajski makaron z warzywami – „Gluten free” i „Go vegan” w jednym

SONY DSC

Wystarczy dosłownie 10 minut, by przygotować pyszny i zdrowy obiad! Żadnych wymówek nie przyjmuję, zwłaszcza, że każdy z nas, czy mu się to podoba, czy nie, jest na diecie. Dieta znaczy tyle co sposób odżywiania. Można być na diecie słodyczowej, fast-foodowej, roślinnej, mięsnej, zdrowej, niezdrowej, kolorowej czy pudełkowej. Proponuję dietę odżywczą, zdrową, zrównoważoną, harmonijną, dopasowaną do indywidualnych potrzeb.. I przyjemną, czyli po prostu smaczną 🙂

Przepis na 1 porcję:
50g makaronu ryżowego
5 różyczek brokuła
5 małych pieczarek
1 marchewka
garść kiełków fasoli mung
3 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka czerownej pasty curry
1 duży ząbek czosnku
kawałek obranego korzenia imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta soli i świeżo mielony pieprz.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, pieczarki i różyczki brokuła dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Czosnek i imbir drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Zagotowujemy w garnku wodę, wrzucamy do wrzątku makaron ryżowy i gotujemy 5 minut, w połowie dodając brokuła. Odcedzamy. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub w woku, wrzucamy czosnek z imbirem, oprószamy solą i podsmażamy. Dodajemy pieczarki, marchewkę i kiełki. Wlewamy sos sojowy, mleczko kokosowe i rozprowadzamy pastę curry. Wrzucamy brokuła z makaronem, mieszamy, podsmażamy, dodajemy olej sezamowy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Przeczytaj również...

Komentarze: 2

  1. Ana says:

    Mega smaczne!
    dziękuję:)

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *