Terapeutyczna tarta pomarańczowa :)

tarta pomarańczowa RAW

Kochani, na weekend polecam pyszną tartę pomarańczową! Jest prawdziwą skarbnicą magnezu i żelaza. Dostarcza także potasu, wapnia, cynku, witaminy C i folianów. To element dietoterapii po stresującym tygodniu pracy 🙂

Przepis na tartę w formie o średnicy 22cm:
Spód:
100g orzechów nerkowca
100g wiórków kokosowych
7 daktyli
2 łyżki surowego 100% kakao
1 łyżka wody
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli.
Masa:
100g orzechów nerkowca (warto wcześniej namoczyć)
50g mielonych migdałów blanszowanych lub migdałów w płatkach (mąka migdałowa)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
szczypta mielonej wanilii i imbiru
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 pomarańcza.
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i miksujemy. Wylepiamy ciastem formę na tartę i wstawiamy do lodówki. Pomarańczę filetujemy i odciskamy część soku. Wszystkie poza pomarańczą składniki masy umieszczamy w malakserze i miksujemy. Na koniec dodajemy pomarańczę i miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy spód z lodówki i wylewamy na niego pomarańczową masę. Wstawiamy na min. 3 godziny do lodówki, a najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *