W sam raz na jesienną chandrę – domowy krem czekoladowy :)

SONY DSC

Z racji tego, że pogoda nas od kilku dni nie rozpieszcza, dziś krem czekoladowy, który bardzo skutecznie poprawia nastrój 🙂 Idealny do smarowania pieczywa, jak i do naleśników. Moja córa nie może się nadziwić, że coś bez dodatku cukru może być tak słodkie! Całą rodziną go uwielbiamy 🙂
Krem, który bosko smakuje, a przy okazji dba o nasze zdrowie i jest tak bogaty w składniki odżywcze, że aż trudno to sobie wyobrazić. Do zrobienia w kilka minut! Ten, który widać na zdjęciu zawiera ogrom antyoksydantów, poza tym potas, magnez, żelazo, cynk, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, witaminy z grupy B i błonnik, a popularny krem czekoladowy ze sklepowych półek to w 80% cukier, olej palmowy i cała masa syntetycznych dodatków (tylko 20% to orzechy laskowe i kakao). Różnica zarówno w smaku jak i pod względem wartości odżywczych jest gigantyczna!

Na słoiczek kremu potrzebujemy:
-10 suszonych daktyli (zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilkanaście minut)
-4 łyżki orzechów laskowych (również namoczonych)
-4 łyżki kakao (100% sproszkowanych ziaren kakaowca)
-100ml napoju owsianego
-szczypta wanilii i cynamonu.

Miksujemy wszystko blenderem i gotowe! Można przechowywać 3-4 dni w lodówce. Smacznego 🙂

Komentarze: 2

  1. Agata says:

    Hej, a próbowałaś może z innymi orzechami? Sprawdzą się włoskie lub ziemne?

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Hej 🙂 Robiłam z orzechami nerkowca – krem równie pyszny – ale smak nieco inny 🙂 Ziemne będą ok, ale jeżeli nie masz alergii na laskowe, to naprawdę warto spróbować przepisu „w oryginale” 😉 Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *