Wiosna na talerzu, czyli szparagi grillowane z ziemniakami i rzodkiewką

szparagi

Kochani, dziś polecam Wam najprostszy z możliwych, a jakże smaczny, pomysł na szparagi! Z ziemniaczkami i rzodkiewką smakują wybornie. Wiecie, że młode ziemniaki mają mniej energii, a więcej składników odżywczych niż ich późne odmiany? Korzystajmy! 🙂 O szparagach już trochę ostatnio pisałam, więc przejdę od razu do rzeczy 🙂

Przepis na 1 porcję:
7-8 zielonych szparagów
5 młodych ziemniaków
4-5 rzodkiewek
kilka czarnych oliwek
2 łyżeczki oliwy
świeży koperek
szczypta soli.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210st. C. Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końce, rzodkiewki kroimy w ćwiartki, koperek siekamy. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy rzodkiewki i oliwki, dodajemy podgotowane ziemniaki, a na wierzchu układamy szparagi. Oprószamy solą i polewamy łyżeczką oliwy. Grillujemy w piekarniku 12 minut. Na koniec posypujemy koperkiem.
Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Gosc says:

    Witam, skoro sezon szparagowy w pelni to moze masz jakis pyszny i sprawdzony przepis na zupe krem? Pozdrawiam i cieplego weekendu zycze. I.K.

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Polecam najprostszą wersję:
      Zupa krem ze szparagów [2 porcje] – 1 pęczek zielonych szparagów, 1 cebula, 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki śmietany 10-12%tł., łyżka startego parmezanu, łyżeczka masła, świeży tymianek, biały pieprz, sól. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i obgotować w osolonej wodzie. Zeszklić na maśle cebulę, dodać pokrojone szparagi i podsmażyć. Wlać bulion, dodać śmietanę i delikatnie zagotować. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, zmiksować. Przed podaniem posypać parmezanem. Pozdrawiam cieplutko <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *